SNAP PIXY МОЖЕ ДА Е ПЪРВИЯ ДРОН С КЛАСИФИКАЦИЯ C0

SNAP PIXY МОЖЕ ДА Е ПЪРВИЯ ДРОН С КЛАСИФИКАЦИЯ C0

Наскоро Snap, компанията зад Snapchat, обяви Pixy, мини дрон с възможна C0 класификация, който трябва да се разглежда като вид летяща пръчка за селфи или …по-скоро летяща камерка с опции на селфи пръчка, а не като „истински“ дрон с камера.

Дронът е предназначен основно за правене на снимки и видеоклипове за социални медии, като за целта разполага с 12-мегапикселова камера и различни режими на полет като Hover, Reveal, Follow и Orbit. Сега изглежда, че Pixy ще е първият дрон класификация C0 ( ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КЛАСИФИКАЦИЯ C0 ТУК).

Snap Pixy селфи дрон с C0

Snap Pixy селфи дрон с възможна C0 класификация

Преди няколко години съобщенията за селфи дронове летяха около ушите ви, достигайки своя връх около 2015 и 2016 г. Но жанрът никога не успя да се наложи, отчасти поради често разочароващите продукти, които се появяваха на пазара (като ZANO беше крайният провал) . В крайна сметка DJI доминира на пазара на малки дронове със Spark и по-късно Mavic Mini и по-ниския клас който да кажем е по-близък до Pixy – DJI Tello. Но това са по-пълноценни дронове с камера, отколкото чисти селфи дронове.

Сега Snap ще опита отново с дрона Pixy. Това е малък квадрокоптер с тегло малко над 100 грама, включително батерията. Перките ( т.нар. погрешно пропелери ) са напълно екранирани. Дронът разполага с 12-мегапикселова камера за запис. Дронът няма кардан ( тоест гимбал или многоосие на камерата ); изображенията се стабилизират със софтуер. Филмите се записват в 2.7K при 30 кадъра в секунда. Благодарение на вътрешната памет от 16 GB, дронът може да съхранява 100 кратки видеоклипа или 1000 снимки.

Snap прави дронове

Дронът се доставя без контролер. Вместо това, потребителят поставя дрона на дланта на ръката си и дронът изпълнява една от функциите за полет, избрани с помощта на въртящо се копче: Hover, Reveal, Follow или Orbit. След това дронът се връща при потребителя. Вградената батерия би била добра за 5-8 кратки полета и може да се зарежда чрез USB-C.

Дронът е напълно пригоден за използване в комбинация с популярното приложение Snapchat. Например, записите могат да се гледат директно в раздела Спомени и да се редактират и споделят от там. Snap разработи нови филтри, специално за Pixy.

C0 класификация за Snap Pixy

Интересното е, че Pixy може да е първият дрон, който има обозначение за клас CE 0, нещо, отбелязано от бившия съветник на DJI, Брендън Шулман. Логото C0 се вижда в отделението за батерии.

Дроновете от клас C0 тежат по-малко от 250 грама (включително камерата и батерията), имат максимална скорост от 68 км/ч и могат да летят на височина до 120 метра. Потребителят не трябва да получава лиценз за пилот, но трябва да се регистрира, ако дронът има камера.

По-рано на пазара се появи китайски дрон с етикет Cx, но този етикет се оказа фалшив. Европейската авиационна агенция EASA впоследствие предупреди пилотите на дронове, че наличието на такъв етикет не гарантира, че дронът отговаря на изискванията на новите продукти.

Сега чакаме потвърждение, че Pixy на Snap наистина е първият дрон с етикет C0. След това веднага възниква въпросът защо например новият Mini 3 Pro на DJI все още няма такъв етикет.