Как да направим по-добри видеоклипове с дрон за недвижими имоти – ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО!

Снимка на Mike Gattorna от Pixabay

В тази статия ще разгледаме съвети и трикове, които ще спомогнат за по-добро за снемане на видеоклипове с дрон за недвижими имоти. Вероятно щом сте се захванали с видеография и фотография с дрон ( или без ) свързана с недвижими имоти ( и не само ) сте пределно наясно че това дава много голямо предимство и спомага много за продажбата на даден имот. Все още обаче в България не е толкова популярно употребяването на дрон за заснемане на имоти. Фотографията се употребява пък само при по-скъпите и хубави имоти, докато другите биват неглежирани, което е грешка не само за агенциите и агентите, но и за самите собственици на имоти. Ефективното заснемане дори и на занемарен имоти, може да привлече повече интерес със сигурност. Представянето от различен ъгъл и висота с дрон определено променя нещата.

Видеклиповете станаха популярни за търсене, добиване и предлагане на информация, заради възможноста от ефективна презентация на…. пичти всичко. А самите социални и видеоплатформи, като Ютуб, Инстаграм, Фейсбук, ТикТок и други, дават доста сила на всякакви интересни ( а не рядко и неинтересни ) видеоматериали…. А защо да не се употребят тези канали, които биха ускорили продажбата на недвижим имот? Домовете, които се продават, обикновено се рекламират с помощта на снимки в някаква степен, за да помогнат на агента по недвижими имоти и собственика на жилище да намерят купувач. Но често снимките правени от собственици…., не са привлекателни, за това тук идва нуждата от професионалист, но защо не професионалист, който ще допринесе с нещо ново, а именно заснемане с дрон на обекта. А за агенциите и агентите, трябва да е ясно, че в цифровият свят в който вече живеем, видеопрезентацията в момента е на мода и е страхотен и много по-добър способ, който ще привлече клиенти. Понякога тези които не могад да си позволят, ако харесат клипа сами споделят и разпространяват ).

Ето какво става с видеото, според нас има МНОГО повече креативност, която влиза в процеса на създаване, отколкото при снимките.

Можете правилно да заснемете солиден набор от въздушни снимки на всякакъв имот, защото същите ъгли ще ви осигурят страхотни резултати на 99%. Същото важи и за интериорните снимки. Целта е да се опитате да покажете всички стаи и да предоставите качествен набор от изображения всеки път.

Това не означава, че не можете да бъдете креативни и със фотография, като добавяте детайлни снимки и намирате различни ъгли… но когато помислете за цялото пространство за различните идеи, които могат да се реализират с видео… списъкът става много по-дълъг. Искам да кажа, това тук са всички различни видеоклипове, които обикновено събирам всяка седмица за моите клиенти, и съм сигурен, че има много стилове, които други хора предлагат, но не съм изброил.

Някои някои стилове за видеозаснемане с дрон на имот:

Някои някои стилове за видеозаснемане, като вероятно има и други по-различни и индивидуални, но ето основни:

 • Само въздушно заснемане с дрон
 • Вертикален стил на заснемане
 • “Разходка” около и във обекта
 • Агент в кадър
 • “Видео разказ”
 • Наблягане на елементи

И така, за да се върнем на правилния път тук, основна част от създаването на тези видеоклипове е използването на дрон за заснемане на екстериора на дома.

Вижте едно вдъхновяващо видео за пример:

Видеото от въздуха е добър начин да покажете имот, особено ако той е с голяма площ или самият обект е голям, например кооперация, хотел, голямо имение, завод, складове, ниви и други.

Въпреки това как може да изглежда, видеото само от въздуха всъщност е наистина добър начин да покажете дом, който се продава, особено когато някои от тези чудовищни имоти са включени в тази малка лента.

Например, ако имате ферма от 300 акра, която се опитвате да заснемете, използването на дрон наистина е единственият ефективен начин за показване на мащаба на имота, но все още е чудесен начин за заснемане и на малките детайли.

С това казано, нека навлезем в детайли как да заснемате по-добри въздушни снимки за вашето видео за недвижими имоти, независимо дали използвате дрона само за малка част от по-голямо видео или ако създавате изцяло въздушно заснет клип.

Фотогеничен ли е имота?

Първо трябва да се определим дали имотът е така да се каже “фотогеничен”, но ето нещо… ако заснемате видео на имот, 9 пъти от 10, дронът ще е изпозлван ефективно. Дори ако планирате да заснемете видеоклип тип “Разходка”, показващ целия имот както отвътре, така и отвън, понякога просто един прост установителен кадър с дрона е всичко, от което се нуждаете, тоест буквално един клип, и това е напълно добре, защото все още добавя това разнообразие във вашите снимки и привлича вниманието на зрителя. Повечето от по-скъпите и интересни имоти, които обикновено агентите и агенциите предлагат са си “фотогенични”, тоест красиви или приятни за гледане, именно на тях се е наблегнало и е направена професионална видео и фотография, което означава, че ще се виждат добре и от въздуха. Но това според нас не означава че и във имотите, които не “блестят” не могат да се изкарат красиви и привлекателни кадри.

Оборудване, необходимо за по-добри въздушни видеоклипове за недвижими имоти

Стигнахме до момента за нужното оборудване или въпроса – „Какъв дрон да купя“?

Тук отговорит са доста, изборът от дронове дори и непрофесионални, които отново ще направят прекрасни кадри е голям, не само като модели, но и ценови диапазон. Разбира се професионалният дрон си е професионален дрон и дава много по-добра възможност за визуализация, но… все пак живеем в малко различна държава на възможностите.

Реално можете да снимате дори и със стар дрон, като например първият Mavic Pro, който въпреки че е модел на 6 години е все още един ефективен и добър вариант.

Но ако искате още повече възможности, варианти, като новия DJI Avata, DJI Mavic 3, DJI Mini 3 PRO, DJI Air 2S или AUTEL EVO LITE+ са страхотен избор в добър ценови диапазон, който ще се справи дори и в …. по неблагоприятни условия, опциите за още по-ефективно заснемане са много.

снимки на дронове

Тези дронове са с много възможности, които ги правят по-лесни за летене. Всеки от тях има страхотно време за полет, голям обхват, могат да се справят наистина добре с вятъра и, разбира се, правят красиви снимки.

Всичко това ще улесни ежедневната работа, така че бихме казали, че си струва инвестицията. Но ако сте фотограф, който иска да добави въздушни снимки към своите предложения за първи път, можете да изберете и нещо по-достъпно дори като по принцип непрофесионалният DJI Mini SE, DJI Mini 2 или Autel Nano и отново ще имате шанс да заснемете страхотни кадри, лесно управление и качество.

Сигурно вече сте гледали много видеоклипове, заснети от всеки от изброените по-горе дронове, ако не сте разгледайте в интернет. Всички те изглеждат страхотно и са с добър динамичен диапазон и страхотни цветове.

Лесно е да се захванете с купуването на най-добрата екипировка, но що се отнася до дрон, просто закупуването на сравнително по-нов ще ви свърши много по-добра работа.

Също така трябва да осъзнаете, че тези видеоклипове се компресират, когато се качват в уебсайтове на социални медии и особено когато се споделят чрез системи, които използват агентите за недвижими имоти, много от тях изискват супер малки размери на файлове, което означава, че трябва да компресирате видеоклиповете още повече, за да отговори на техните изисквания.

Правилно “настройване”, но на имота, преди снимки с дрон

Може да изглежда странно, така написаното заглавие, но всъщност за да направите добро заснемане, процесът по “настройка” на имота е много важен. В някои редки случаи не е нужен, например ако имота се поддържа или просто имота е достатъчно живописен и т.н. Но трябва да се уверите, че имота е “готов” за снимки, за да изглежда заснетото видео от въздуха добре. Или след един бърз въздушен поглед да прецените дали има нещо, което не е наред и може да се коригира.

Може би този списък, ще улесни подготовката или “настройката”, преди заснемане:

Не е съвършен, но сме сигурни, че тези основни насоки, ще ви дадът правилния път за подготовка и в какво и за какво да внимавате.

 • Всички хора да са вътре в обекта, а ако се заснема вътре, да бъдат навън, но по възможност далеч, ако и условията го позволяват
 • Колите да са извън алеята, парка, освен ако мислите че си пасват идеално в даден кадър, може да бъдат изместени по определен начин според визията ви
 • Кофи и контейнери за боклук, могат да се скрият за да не са видими
 • Можете да придадете визия с нареждане на възглавнички по местата за сядане, нареждане на красиви градински мебели на точното място
 • Разпънете чадърите
 • Приберете машините за почистване, рахзвърляни инструменти и почистващи машини за басейни, ако има
 • Ако е приложимо и има на мястото гореща вана на открито, може да бъде открита, пусната и заредена
 • Изискайте разрешение от властите за летене с дрон на даденото място, ако има забранени зони или е нужно по други причини
 • Направете едно прелитане на обекта и огледайте за препятствия и други нередности, които смятате че не е редно да влизат в кадър

Ако имате опит вероятно много от тези неща вероятно вече правите дори и в обикновена фотография или видеозаснемане, но някои от специфичните за дрона неща, за които трябва да помислите, е за зоната в която ще летите и възможни проблеми и препятствия, с които може да се сблъскате ( с някои буквално, други вербално, а с трети проблеми законово и т.н. ).

Един от тези проблеми, с които се сблъскват често пилотите на дронове са любопитните съседи, с които просто трябва да се справите по подходящ начин, за да разсеете ситуацията.

Процес на заснемане на видеоклипове за недвижими имоти от въздуха

Сега нека поговорим за процеса на заснемане, който е трудно да се определи, защото не забравяйте, че има ТОЛКОВА много различни видове видеоклипове, които можете да създадете с развихряне на въображението.

Някои ще изискват само един “изстрел” с дрон, някои може да използват няколко, за да покажат имота, а други видеоклипове може да използват само кратък поглед от въздуха, за да покажат територията. С този кратък списък ще представим видове кадри, които е хубаво да имате за да направите пълноценен клип.

Списък със кадри за заснемането с дрон:

 • Пълна орбита на обекта (отпред)
 • Пълна орбита на обекта (отзад)
 • Кадри отблизо (ако е приложимо)
 • Разкриване на предната фасада
 • Кадри на предната фасада под нисък ъгъл (x2)
 • Откриване на задната фасада
 • Задна фасада под нисък ъгъл
 • Разкриване на външен двор
 • Тесен “изстрел” от нисък ъгъл в задния двор
 • Подробно разглеждане на задния двор (х4)
 • Финален кадър кинематографично завършване с бавно изтегляне назад с изкачване или “Up & Away”

Средния брой кадри е около 15-20 кадъра, като след обработката, крайното видео не трябва да е повече от минутка-две, освен ако няма какво да покаже, като например един… дворец да кажем.

Съвети и трикове за видеоклипове за недвижими имоти от въздуха

Ако сте забелязали, повечето от клиповете са с бавни и гладки кадри, което можете лесно да постигнете, като коригирате съответно тези настройки.

Така че първият съвет, който вероятно е най-важен, е да влезете в настройките на вашия дрон и да промените настройките на полета, така че вашите настройки за усилване и експозиция и настройките на вашия “гимбъл”, като скорост на наклона и плавност.

Вторият съвет е да захванете “стиковете” ( пръчките буквално ) на контролера си с палци, за да получите по-добър контрол над дрона. Можете да опитате с един малко хибриден метод, при който можете да стиснете десния стик, за да контролирате движението на дрона, а да ползвате само палеца върху левия стик, за да контролирате височината и въртенето на дрона. Регулирането на захвата, ще ви даде по-добър контрол над машината.

Третият съвет е да въведете три нива на движение във вашето видео. Това, което имаме предвид е летейки към обекта, опитайте се да увеличите височината на дрона, докато летите напред и накланяте гимбъла и камерата. Това ще направи видеоклипа, който снимате, още по-динамичен с цялото движение.

Редактиране на видео материала

Основното при редактиран на видео ( не само за недвижими имоти ) е да започнете със звука, музиката. Изберете вашето аудио и го поставете върху времевата линия в програмата за видео редакция и след това продължете с маркирането на области, които може да изпозлвате за изрязване на кадри. Използвайте всяка смяна на ритъма/мелодията за различен клип, ориентирайте се с кадрите и се движете непрекалено бързо при смяната на кадри. Можете да изберете отброяване на тактове преди смяна на следващ клип и едновременно с това да комбинирате и със “смяна на настроението” във самата музика и принудително извън редовното да сложите подходящия кадър.

Когато става въпрос за въздушно заснемане на имоти ( макар че до някъде същото важи и за други обекти ) е да започнете опред, да преминете през него и да завършите клипа от задната страна, макар че зависи от разположението на имоти и … коя част се води предна, както и други неща.

Тъй като това е само видео от въздуха, накратко се започва отдалеч към имота с проправяне на път по отблизо и накрая се озовавате в задния двор и завършек със задната фасада или цялата задна част. Някак това е естествения ход на нещата, както когато се прибирате от работа, минавате през дома си, след това излизате евентуално да релаксирате в двора например. Това са трите основи на видеоклипа, но това естествено няма как да е всичко. За всяка локация според вида, можете да изберете различен начин да извършите основите и да запълните клипа, така че да представите имота в пълнота и от най-красивия му ъгъл. Идеята е да “привлечете” хората отвън, да ги приближите и след това да ги върнете обратно. Нещо като естествена прогресия, която може да се сравни като с ходене на гости у някой. Според нас, такова трябва да е изживяването на гледащият, за да предпочете дадения имот.

Не е задължително да употребите всички кадри, но е задължително да имате всякакви кадри, дори и в повече за резерв, защото никога не знаете, кой кадър на мига ще е подходящ особено в комбинация с цялата концепция или ако правите два различни видеоклипа за две различни неща или презентации.

Надяваме се статията да е била полезна. Насочена е към всеки, реално погледнато дори и да сте опитни, винаги има какво още да се научи в живота. Писана е на база не само на наш опит но и от споделения опит на колеги занимаващи се и доста напред в нещата свързани със цялостна фотография и видеозаснемане на имоти. Разбира се в една статия няма как да се покрие всичко, но на база на нея може да развиете умения отвъд нея и да подобрите нещата с много креативност и усет.